Η φορητή συσκευή γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό εργαλείο για τις αγορές των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι το responsive design στις μέρες μας είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό.

Τί είναι το responsive web design;

Με τον όρο responsive web design περιγράφουμε μία ιστοσελίδα η οποία προβάλλεται και συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά στο κινητό σας τηλέφωνο απ΄ότι σε έναν σταθερό υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το responsive site που επισκέπτεστε, προσαρμόζει το πλάτος και τα στοιχεία που περιέχει (όπως εικόνες, κείμενα, γραφήματα κλπ) ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιέιτε.

Πλεονεκτήματα

  • Ευελιξία: Το Responsive Design διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόζει σωστά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σε όλες τις συσκευές.
  • Αύξηση χρηστικότητας και χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδας: Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί την ιστοσελίδα από μια κινητή συσκευή, δεν θα παραμείνει πολύ ώρα στην ιστοσελίδα αν αυτή δεν τον διευκολύνει.
  • Καλή εμπειρία χρήστη: O χρήστης έχει τη δυνατότητα από το κινητό ή το tablet να κάνει μια αγορά, να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει μια online κράτηση ή ακόμα να κάνει κλήση πατώντας ένα κουμπί επικοινωνίας.
  • Η Google συνιστά το Responsive Design ως την καλύτερη πρακτική για μια ιστοσελίδα.

Γιατί είναι σημαντικό το responsive design;

Το responsive design βελτιστοποιεί την εμπειρία του χρήστη. Εάν ένας χρήστης επισκευθεί ένα website και αυτό αργεί να φορτώσει, είναι φυσικό ο χρήστης να μην περιμένει και να περιηγηθεί σε κάποιο άλλο site. Επίσης, ένα responsive website κοστίζει λιγότερο τόσο σε επίπεδο υλοποίησης, όσο και στη μελλοντική του συντήρηση. Τέλος, ένα responsive design μπορεί να κάνει πιο εύκολο το SEO. Αυτό σημαίνει ότι η δημιουργία ενός δευτερεύοντος mobile site μπορεί να βλάψει το SEO σας, καθώς οδηγεί σε διπλότυπο περιεχόμενο εάν το Set up δεν γίνει σωστά.

Συνήθως, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων διαβάζουν ή ψάχνουν πληροφορίες παράλληλα με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Δηλαδή, αναζητούν ένα περιβάλλον οπού θα μπορούν να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες και το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Το responsive web design είναι σχεδιασμένο για την κάλυψη των αναγκών αυτών.