Skip to main content

Κάθε φορά που κυκλοφορεί μία νέα έκδοση του WordPress, λαμβάνουμε αρκετά email από συνεργάτες που μας ρωτούν αν είναι απαραίτητο να αναβαθμίστει η WordPress  ιστοσελίδα τους. Αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να ενημερώσετε τη σελίδα WordPress σας στην τελευταία έκδοση; Θα θέλατε να μάθετε τα υπέρ και τα κατά της αναβάθμισης του WordPress; Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση του.

Το WordPress είναι δωρεάν και εξελίσσεται από μία κοινότητα προγραμματιστών. Με κάθε νέα έκδοση, διορθώνουν σφάλματα, προσθέτουν νέες δυνατότητες, βελτιώνουν τη λειτουργία του και αναβαθμίζουν τις υπάρχουσες λειτουργίες, διατηρώντας το ενημερωμένο σε σχέση με τα νέα πρότυπα του κλάδου.

Με άλλα λόγια, όταν δεν αναβαθμίζετε την ιστοσελίδα WordPress σας, διακινδυνεύετε την ασφάλεια της σελίδας σας και χάνετε μία σειρά από νέες δυνατότητες / βελτιώσεις.

1. Ασφάλεια

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ασφάλεια αποτελεί το σημαντικότερο λόγο να κρατάτε την ιστοσελίδα WordPress σας ενημερωμένη.

Το 23% όλων των ιστοσελίδων στον κόσμο λειτουργούν μέσω του WordPress αυτή τη στιγμή. Εξαιτίας της τεράστιας δημοτικότητας του, το WordPress αποτελεί δημοφιλή στόχο για χάκερς, διανομείς κακόβουλου κώδικα και κλέφτες δεδομένων.

Το WordPress αποτελεί λογισμικό ανοικτού κώδικα και συνεπώς οποιοσδήποτε μπορεί να μελετήσει τον κώδικα πηγής για να τον μάθει καθώς και για να τον βελτιώσει. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί επίσης να μελετηθεί από χάκερς ώστε να βρουν τρόπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες.

Το καλό νέο είναι ότι δεν είναι όλοι οι χάκερς κακοί. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι καλοί χάκερς, πράγμα που συνεπάγεται ότι οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ανά τον κόσμο μπορούν να μελετήσουν τον κώδικα, να αναφέρουν ζητήματα ασφαλείας και να βρουν λύσεις. Κάθε φορά που αναφέρεται κάποιο πρόβλημα ασφάλειας, η κεντρική ομάδα του WordPress δουλεύει επιμελώς για να κυκλοφορήσει μία ενημέρωση που να το διορθώνει.

Αυτό σημαίνει ότι αν δε χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση του WordPress, το λογισμικό σας έχει γνωστά προβλήματα ασφαλείας. Οι χάκερς μπορούν να αναζητήσουν ιστοσελίδες που τρέχουν την παλαιότερη έκδοση και θα μπορούσατε να αποτελέσετε θύμα μίας περίπλοκης επίθεσης.

Και δεν είναι μόνο το ίδιο το WordPress, αλλά οι χάκερς θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα πρόσθετα που έχετε εγκατεστημένα. Πρέπει να διασφαλίζετε ότι όλα τα πρόσθετα, τα θέματα, καθώς και ο πυρήνας, παραμένουν ενημερωμένα.

2. Συναρπαστικές νέες λειτουργίες

Κάθε μείζονα έκδοση του WordPress συνοδεύεται από νέες λειτουργίες και αλλαγές στο λογισμικό. Για παράδειγμα, το WordPress 4.0 ήρθε με βελτιωμένη εμπειρία εγκατάστασης πρόσθετων, το 4.1 εισήγαγε τον ενσωματωμένο επεξεργαστή εικόνων, ενώ το 4.2 διέθετε γρηγορότερες ενημερώσεις πρόσθετων.

Επομένως, αν χρησιμοποιείτε κάποια παλιότερη έκδοση του WordPress, η εμπειρία σας θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός χρήστη της τελευταίας έκδοσης.

Χρησιμοποιώντας μία παλιότερη έκδοση, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην εύρεση online βοήθειας σχετικά με το WordPress. Οι χρήστες στο forum υποστήριξης του WordPress υποθέτουν ότι χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση.

3. Ταχύτητα

Οι προγραμματιστές του WordPress προσπαθούν συνεχώς να κάνουν τα πάντα γρηγορότερα. Κάθε νέα έκδοση συνοδεύεται από διάφορες βελτιώσεις απόδοσης, οι οποίες κάνουν το WordPress να τρέχει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, η έκδοση WordPress 4.2 βελτίωσε την απόδοση του JavaScript για τα μενού πλοήγησης, ενώ το WordPress 4.1 έφερε βελτιώσεις στις σύνθετες αναζητήσεις, πράγμα που βελτίωσε την απόδοση ιστοσελίδων που τις χρησιμοποιούν.

Και εφόσον η ταχύτητα αποτελεί τεράστιο ρόλο στο SEO, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να κρατάτε το WordPress σας ενημερωμένο, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

4. Διορθώσεις σφαλμάτων

Παρά το σχολαστικό έλεγχο κάθε μείζονος έκδοσης του WordPress, μερικές φορές κάποια σφάλματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά. Αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζονται τακτικά μικρότερες ενημερώσεις (με κωδικούς τύπου X.X.X) οι οποίες τα διορθώνουν. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη ενημέρωση 4.2.3 διόρθωσε 20 σφάλματα της έκδοσης 4.2.

Σε περίπτωση που θα απευθυνθείτε για βοήθεια στο forum υποστήριξης του WordPress, η πρώτη συμβουλή που θα σας δοθεί θα είναι να κάνετε ενημέρωση, μια και αυτό ενδέχεται να διορθώσει το πρόβλημα. Αν επιμείνετε στο να μην ενημερώσετε το WordPress, δε θα είστε σε θέση να λάβετε βοήθεια.

5. Συμβατότητα (ή μη)

Συχνά οι προγραμματιστές των πρόσθετων και των θεμάτων συντονίζουν τις δικές τους ενημερώσεις με τις μείζονες ενημερώσεις του WordPress ώστε να διασφαλίσουν ότι εκμεταλλεύονται τις νέες λειτουργίες και βελτιώσεις.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μία ενημέρωση θα μπορούσε να μην είναι συμβατή με τα πρόσθετα που χρησιμοποιείτε, αν αυτά δεν ακολουθούσαν τις καλύτερες πρακτικές και πρότυπα προγραμματισμού.

Για αυτόν το λόγο, το να κρατάτε συχνά αντίγραφα ασφαλείας του WordPress αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας.

Συνοψίζοντας, το μόνο μειονέκτημα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η ιστοσελίδα σας θα μπορούσε να καταστεί μη λειτουργική. Ωστόσο, η θετική πλευρά είναι ότι εξασφαλίζετε:

  • Βελτιωμένη ασφάλεια WordPress
  • Συναρπαστικές νέες λειτουργίες WordPress
  • Ταχύτερη εμπειρία WordPress
  • Μία ιστοσελίδα WordPress χωρίς σφάλματα
  • Καλύτερη συμβατότητα

Τώρα γνωρίζετε γιατί είναι σημαντικό να κρατάτε την ιστοσελίδα WordPress σας ενημερωμένη.